Popáleniny kože a iné letné katastrofy, ako sa im vyhnúť?

Leto jednoznačne patrí medzi najobľúbenejšie obdobie roka. A ja sa tomu ani nečudujem. Dlhé slnečné dni nám menia bežný režim, a priam nás nútia tráviť čo najviac času vonku.  Avšak v tomto uvoľnenom nastavení mysle často zabúdame na úpravu starostlivosti o svoje telo, a opakovane riešime tie isté chyby ako popáleniny kože rok čo rok. Preto som si pre vás pripravila zopár tipov, ako sa vyhnúť tým najčastejšie opakovaným letným katastrofám.

letné katastrofy

Nízka SPF ochrana pre rýchlejšie opálenie.

Ak chcete opálenú pokožku, tak sa neponáhľajte s jej získaním. Slnenie by malo byť v prvom rade zdraviu bezpečné, preto používajte produkty s adekvátnou ochranou. Začínajte s primeraným SPF k vášmu fototypu pokožky. SPF 6, alebo 8 používajte až v podvečerných hodinách, a nie počas obeda kedy je slnko najviac agresívne. Vyberajte si produkty, ktoré majú širokospektrálnu UV ochranu. Spoznáte ich podľa nádpisu UVA v krúžku, alebo označenia PA s + symbolom za ním. Nepokazte si dovolenku zbytočne spáleninami v prvých dňoch. Viac o správnej slnečnej starostlivosti sa dozviete tomto článku.

Príliš veľa vrstiev make-upu.

Vysoké teploty dávajú zabrať všetkým typom dekoratívnej kozmetiky. A čím viac kozmetiky použijete, tým viac si musíte dávať pozor. V lete sa držte zlatého pravidla menej je viac. Nik nepotrebuje umelé riasy a kontúrovanie ala Kardashianky pri 30°C. Doprajte pokožke oddych a uberte na množstve použitej kozmetiky. Preferujte kvalitu nad kvantitou. Odtláča sa Vám špirála? Použite vodeodolnú.

Ak môžete, vymeňte make-up za BB/CC krém a použite iba tam kde treba. Rovnakého pravidla sa držte aj s korektorom. Pôsobí vaša pokožka veľmi mastne s makeup-om? Použite iba jednu vrstvu podkladu, ktorý je zmatňujúci. Vynechajte všetky produkty s obsahom oleja. Make-up zapracujte radšej zatláčaním do pokožky namiesto krúženia. Púdrove očné tiene a lícenky vymeňte za krémové. Tie dodajú pokožke svieži hydratovaný vzhľad, navyše sa ľahko opravia počas dňa. Vyskúšajte odmasťujúce obrúsky na tvár namiesto púdru. Táto skvelá pomôcka nezaberie veľa miesta vo vašej kabelke, a môžete ju mať stále po ruke.

letná starostlivosť o telo

Aplikácia samoopaľovacích produktov nevyšla podľa predstáv.

Pred použitím samoopaľovacích produktov použite píling, aby ste sa vyhli farebnej nerovnosti. Ubezpečte sa malým testom na nohách, že farba produktu nie je pre vás príliš tmavá, alebo príliš oranžová. Produkty nanášajte vždy iba rukavicou, inak budú vaše dlane tmavšie ako zvyšok tela. Ak ste na tento krok zabudli, potom sa už veľmi ťažko opravuje. Najlepšie na korekciu zaberá veľké množstvo oleja, ktoré nanesiete na pokožku a následne použijete píling. Sprejové samoopaľovacie produkty aplikujte z dostatočnej vzdialenosti.

Pri aplikácií nezabúdajte na miesta ako je chrbát a uši, aby ste mali opálenie rovnomerné na celom tele. Rôzne typy produktov vyžadujú rôzny spôsob aplikácie, preto si vždy prečítajte návod na použitie pred samotnou aplikáciou. Veľmi častá chyba je, že produkt nenecháte pôsobiť dostatočne dlho, a zmyjete ho skôr ako by ste mali. A ešte jedná dôležitá rada, ak máte veľkú spoločenskú udalosť aplikujte iba známy samoopaľovací produkt. Už sa mi neraz stalo, že klientky boli veľmi nespokojné s farebným odtieňom, ktorý dosiahli deň pred svadbou neznámou kozmetikou.

popáleniny kože

Popáleniny kože, ako ich správne liečiť.

Či už ste zaspali na slnku, alebo zaspali s opätovnou aplikáciou SPF ochrany je jedno. Pokožka, ktorá bolí už na pohľad je dostatočný trest tak či tak. Prvá pomoc je veľmi jednoduchá, napriek tomu efektívna. Spálenú pokožku nevystavujte ďalej slnečnému žiareniu. Naneste na ňu SPF ochranu. Použite kozmetiku, ktorá obsahuje aloe vera, pantenol, ceramidy, alebo vitamín E. Tie nielenže upokoja pokožku, ale ju aj ochránia. Vyhnite sa parfumovanej kozmetike, a pílingu. Organizmus v snahe zachrániť svoj povrch pred poškodením, pumpuje do pokožky krv. Chce tak bunkám dodať kyslík a výživu. Ak je pokožka veľmi bolestivá môžete užiť lieky na báze paracetamolu. Tie znížia prekrvenie popálenej pokožky, a tým aj bolestivosť.

Prvotné prejavy už ustúpili a vy sa tešíte, že konečne sa vám lúpe niekoľkonásobne tmavšia pokožka z tela. Ale nepáči sa vám, že nejde dostatočne rýchlo dole? Na píling ani nemyslite. Drsné zbrusovanie suchej pokožky síce pôsobí nevinne, ale tento krok môže zbytočne podráždiť kožu. Miesto neho radšej hydratujte produktami, ktoré nie sú na olejovej báze. Ak sa vám vytvorili pľuzgiere neprepichujte ich, telo vytvorilo pľuzgiere na ochranu spálenej pokožky. Ak ich prepichnete nielenže spomalíte proces hojenia, navyše si môžete spôsobiť infekciu pokožky.

Hydratovať, hydratovať a hydratovať.

Nadmerné vystavenie slnečnému žiareniu vyžaduje aj úpravu našej starostlivosti o telo. Produkty by mali byť v prvom rade hydratačné, a potom ochranné. Hutnejšie textúry vymeňte za ľahšie produkty na báze vody. Tie sa rýchlo absorbujú, a v teplom počasí nezaťažujú pleť. Pravidelne doprajte svojej pokožke, ako aj vlasom hydratáciu navyše. Či už v podobe zábalu, alebo masky. A hlavne nezabúdajte na kvalitný pitný režim.

 

 



Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.