EMAIL
Facebook
Facebook
Google+
Google+
http://happynewskin.com/skodlive-chemikalie">
SHARE
Instagram

Lebo len zdravá pleť je krásna pleť

Najviac škodlivé chemikálie v kozmetike

Keď si kupujeme kozmetické prípravky tak chceme, aby efektívne ošetrovali pokožku a zlepšili jej stav. Avšak nie všetky látky v zložení prípravkov sú prospešné pre pokožku. Pri dlhodobom používaní vedia naopak výrazne zhoršiť jej kondíciu. Preto by som sa dnes chcela zamerať na najviac škodlivé chemikálie v kozmetike. V prípade, že máte dlhodobý problém s reakciou na kozmetické prípravky skontrolujte si zloženie či nenájdete niektoré uvedené látky vo svojich prípravkoch. Prípravky treba vnímať komplexne nielen hľadať konkrétnu zložku. Čím viac škodlivých chemikálií v jednom prípravku nájdete, tým väčšia pravdepodobnosť na reakciu. Väčšina z týchto látok je vyrobená synteticky pri veľmi nízkych výrobných nákladoch, a preto sa objavujú tak často v množstve kozmetikéch produktoch. Viac o tom, ako si správne prečítať zloženie kozmetiky sa dozviete v tomto článku:  http://happynewskin.com/nformacie-na-obale-kozmetiky .

Sodium Lauryl Sulfate SLS

Nachádza sa hlavne v prípravkoch v starostlivosti o telo. Slúži ako emulgátor spája inak odpudzujúce látky (voda s olejom). Pomáha prípravkom, aby penili a čistili ako vlasy tak aj pokožku a zuby. Nie je doporučený dlhodobý kontakt s pokožkou. Spôsobuje odmastenie pokožky narúša jej hydrolipidický film, má dráždive a svrbivé účinky. Nemôže sa nachádzať v detskej kozmetike. Veľmi podobná a takisto nežiadúca látka je aj Sodium Laureth Sulfate SLEZ.

Alkohol

Alkohol je u nás vnímaný ako veľmi škodlivá chemikália. Čo je však potrebné uviesť je, že sa používa viacero druhov, a nie každý je tak škodlivý pre našu pokožku. Preto nezatracujte každý alcohol v zložení vašej kozmetiky.  Niektoré sa používajú v malom %-te, iba ako mastná, alebo vonná zložka. Tie obvykle nájdete na konci zloženia produktov a nemusíte sa ich až tak veľmi obávať. Medzi ne patrí napríklad; anise alcohol, benzyl alcohol,cetearyl alcohol. Tieto sú nekomedogénne, nedráždia a slúžia k zvýšeniu absorpcie zloženia, alebo zabraňujú dehydratácií. Môžu sa vyrábať z prírodnych tukov a olejov, alebo aj synteticky.

Ak však narazíte na ethyl alcohol, denatured alcohol, SD nasledovaný číslom, isopropyl alcohol, isopropanol, tak to sú zložky, ktoré sú časté alergény. Spôsobujú fotosenzibilitu kože, pigmentácie, nadmerne presušujú pokožku, spôsobujú zápalové procesy na pokožky, dráždia oči. Dráždia aj dýchaciu sústavu. Veľmi rýchlo sa vyparujú a tým namáhajú pokožku. Nachádzajú sa aj v dezinfekčných a antiseptických prostriedkoch. Často spôsobujú alergické reakcie v kombinácií s ďalšími produktmi. Na denné používanie by som neodporúčala prípravky s ich obsahom. Obvzlášť nie sú vhodné pre aknóznu a problematickú pleť.

Ftaláty

Najviac škodlivé nájdete na etikete pod označením DEP,DEHP, DBP, BBP, a DIBP. Používajú sa ako zmäkčovadlá. V súčasnosti sú v Európskej Únií zakázané, avšak v niektorých značkách z dovozu sa môžu nachádzať. Priamym kontaktom so sliznicou sa prenášajú priamo do krvi. Narušujú metabolizmus hormónov, môžu spôsobiť alergie a astmu. Znižujú plodnosť.

Propylénglykol PG, PEG, EG

Slúži ako rozpúšťadlo a nosič vôni v olejoch. Nachádza sa vo všetkých druhoch kozmetiky. Produkty s jeho obsahom by sa nemali používať na poškodenú pokožku. Vyrába sa synteticky a tie menej kvalitné môžu obsahovať stopy nečistôt z procesu výroby. Vyvoláva kontaktnú dermatitídu a podráždenie pokožky.

škodlivé chemikálie v kozmetike

Dioxán

Náchádza sa vždy v kombinácií SLS a PEG, v zložení ho objavíte pod diethylendioxid, para-dioxan, 1,4-dioxacyklohexan, 1,4-dioxan, p-Dioxane. Používa sa ako rozpúšťadlo. Nachádza sa hlavne v odličovacích obrúskoch a tampónoch.  Je karcinogénny, ľahko preniká do pokožky a vyvoláva hormonálne poruchy. Spôsobuje podráždenie očí.

Parabény

Slúžia ako konzervačné látky v kozmetike a k parfumácií prípravkov. Sú veľmi rozšírené vo všetkých druhoch kozmetiky od dekoratívnej cez pestujúcu až po telovú. V zložení produktov ich objavíte pod Ethylparaben, Propylparaben, Metylparaben, Butylparaben, 4-Hydroxy Acid (a jej zlúčeniny) Benzoic Acid, Propyl 4-Hydroxybenzoate. Považujú sa za bezpečné látky v kozmetike, avšak ich pravidelné používanie môže zhoršiť stav kože. V tele napodobňujú hormón estrogén. Vyvolávajú kontaktnú dermatitídu a aj opuchy na pokožke. Často bývajú alergie na všetky zlúčeniny parabénov, nielen na jednu konkrétnu.

Silikónové oleje

Využívajú sa ako zmäkčovadlá v kozmetických prípravkoch. Nachádzajú sa  v pleťových krémoch, ako aj vlasovej kozmetike. Nájdete ich pod označením Dimethicone, E900, Cyclopentasiloxane. Patria tu aj látky s koncovkou siloxane, siloxan, icon, icone. Nevstrebávajú sa do pokožky, ani do vlasov, vytvárajú na nej nepriedušnú vrstvu, ktorá upcháva póry a spôsobuje dehydratáciu. Pri problematickej pleti so zápalmi a akné, preto nie je vhodné používať produkty s ich obsahom.

Parfumácie

Pre pokožku nemajú žiadne benefity, do produktov sa pridávajú kvôli získaniu vône. Patria medzi najčastejšie alergény vôbec. Galaxolid, Tonalid, Xylénové pyžmo, Amyl Cinnamal, Anisyl Alcohol, Benzyl Alcohol, Benzyl Benzoate, Citral, Coumarin, D-Limonene,Methyl Heptin Carbonate, Oak Moss Extract, Linalool, Farnesol. Najväčšia skupina alergénov. Sú veľmi stabilné a kontaminujú životné prostredie. V niektorých prípadoch sa neudávajú konkrétne zložky, ale iba názov parfum alebo fragrance. Poškodzujú centrálny nervový systém.

Hliník

Nachádza sa hlavne v kozmetike na slnečnú ochranu. Nájdete ho pod Aluminium, hydroxide oxide, chlorid hlinitý. Používa sa hlavne ako súčasť krémov na slnečnú ochranu, v deodorantoch, antiperspirantoch. Vyvoláva kontaktnú dermatitídu, je škodlivý pre nervovú sústavu, dráždi dýchacie cesty. Vstrebáva sa sliznicami do organizmu.

DEA/TEA/MEA

V kozmetických prípravkoch zvyšujú hustotu produktov ako aj schopnosť peniť, upravujú pH. Používajú sa v dekoratívnej kozmetike, šampónoch a toneroch. Ľahko sa vstrebávajú do kože a iných orgánov a po zlúčení s dusičnanmi z nich vznikajú rakovinotvorné nitrozamíny. Výrazne dráždia oči a presušuje pokožku, dráždi centrálny nervový systém. Môžu uvoľnovať formaldehyd do produktov.  Nie vždy sa používajú v dostatočnej čistote určenej pre kozmetický priemysel a potom je reakcia výrazne silnejšia. Nájdete ich pod označením dietanolamín, trietanolamín, monoetanolamín, Diethanolamine oleic acid amide, oleic acid diethanolamide, N, N-BIS, Oleylamide, Dodecanamide, Coconut Diethanolamide, Cocoyl Diethanolamide.

Oxybenzone

Pridáva sa do prípravkov na slnečnú ochranu, chráni pred UVA žiarením. Používa sa ako v dekoratívnej kozmetike, tak aj v kozmetike na slnečnú ochranu. Poškodzuje bunkovú syntézu a tým znižuje prirodzenú ochranu pokožky pred slnečným žiarením, podporuje tvorbu zápalov, vyvoláva fotoreakcie pokožky. Rovnaké vlastností majú aj Benzpenone-3, Benzophenon, Dioxybenzone a Butylmethoxydibenzoylmethane.

Mastenec

Prírodný minerál, ktorý sa využíva hlavne v dekoratívnej kozmetike. Slúži proti hrudkovateniu produktov a na farebný efekt. Vyvoláva alergickú reakciu na očiach a dráždi dýchaciu sústavu. Označuje sa ako Talc, Asbestine, B 13, Talkum, Beaver White 200 a French Chalk.

 

 

 

 

 

Please follow and like us:


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.


Enjoy this blog? Please spread the word :)