Najlepšie aktívne látky pre hydratáciu pleti.

Kvalitná hydratácia pleti je po jej čistení určite druhý najdôležitejší krok, ako získať zdravú pokožku. Či už  je vaša pleť zrelá, suchá alebo mastná, potrebuje ju rovnako. Hlavne v aktuálnom zimnom období by sme mali na ňu dávať veľký dôraz. Pretože teraz ju potrebujeme najviac. Určite to samé poznáte viac než dobre. Pleť stratí svoj jas, na tvári sa nám tvoria nepríjemne šupinky, vrásky sa vám zdajú hlbšie a ani ten make-up nedrží tak dobre, ako by sme chceli. Za všetky tieto zmeny je zodpovedná práve hydratácia a nedostatok vody v našej pokožke.

Časté a veľké výkyvy teplôt sú hlavnou príčinou, prečo sa hlavne v zime stáva naša pokožka dehydrovanou. Preto by sme mali nato myslieť aj pri našej rutine. Ak skoro upravíte produkty a doprajete svojej pokožke čo treba, poradí si aj so zimou bez väčších problémov. A tieto aktívne látky vám pritom pomôžu najviac. Hlavne ak budú umiestnené na popredných miestach v INCI. Podrobnejší článok venovaný hydratácii pleti nájdete tu.

Kyselina Hyalúronová – Hyaluronic Acid, Sodium Hyaluronate,  Sodium Acetate Hyaluronate, Hydrolized Hyaluronic Acid

Pod týmito názvami nájdete najdôležitejšiu aktívnu látku, ktorá sa hydratácie týka. Ani neviem, či mám k nej uviesť účinky, keďže si myslím, že ste ich počuli asi z každej strany miliónkrát. Kyselina hyalurónova je preto tak dôležitá, lebo naše telo ju tvorí prirodzene. Jej hlavná funkcia je udržiavanie vody v pokožke a hydratácia kolagénu, ktorý je pomocou nej elastický a vlhký. Kolagén nielen udržiava, ale aj napomáha k jeho novotvorbe. Významnú úlohu zohráva aj pri transfere účinných látok do pokožky. S jej pomocou sa ostatné aktívne látky lepšie vstrebávajú do pokožky.

Ceramidy – Ceramide

Vždy sa uvádzajú názvom ceramide, a za nimi sa nachádza buď číslo, alebo tlačené písmená. Ceramidy sú takisto látky, ktoré sa prirodzene nachádzajú v našom tele, preto sú veľmi efektívne a žiadané. Nachádzaju sa v hydrolipidickom kožnom filme a napomáhajú nielen k ochrannej funkcii kože, ale hlavne zabraňujú strate transepidermálnej vody z pokožky (TEWL). Hlavne vo vyššom veku sú dôležité pre našu pokožku, nakoľko sa ich prirodzená tvorba znižuje.

hydratácia pleti

Aminokyseliny – Arginine, PCA, Alanine, Asparagine, Aspartic acid, Cystine, Cysteine, Glutamine, Glycine, Histidine,Leucine, Lysine, Isoleucine, Methionine, Phenylalanine, Proline, Serine, Threonine, Tryptophan, Tyrosine.

Sú základne stavebné prvky, ktoré tvoria každú bunku. Niektoré sú syntetizované telom, iné známe ako esenciálne aminokyseliny musia byť získavané stravou. Pôsobia ako činidlá viažúce vodu a navyše množstvo z nich má aj funkciu antioxidantov.

Glycerin – Glycerol, Glycerine

Takisto látka, ktorá sa prirodzene nachádza v našej pokožke. Je to najviac používaný zvlhčovač v kozmetike vôbec.Tvorí základ väčšiny hydratačných produktov. Zabraňuje strate vody z pokožky a má aj výraznú ochrannú funkciu. Používa sa v maximálnej koncentrácii 5%, inak môže spôsobiť dehydratáciu. Vo vyššiej koncentrácii by vytiahol vodu z hlbších vrstiev pokožky na povrch. Ak ho používate pri výrobe domácej kozmetiky treba nato dávať pozor.

Prírodne oleje

Viac o tom, ktoré sú najvhodnejšie a prečo sa dozviete v podrobnom článku tu.

Skvalén – Squalane

Je to prirodzená súčasť kožného mazu. V kozmetike sa využíva hlavne v nasýtenej forme, vďaka čomu pomalšie oxiduje. Má olejovú konzistenciu, avšak textúru „suchého oleja“. Veľmi dobre a rýchlo sa vstrebáva do pokožky bez zanechania mastného filmu. Je to významný zdroj minerálov, ako železa, kalcia, zinku, mangánu a horčíku, ako aj vitamínov A, B a E. Vyrovnáva pH pokožky a upokojuje podráždenie.

Močovina – Urea, Hydroxyethyl Urea

Táto nie veľmi vábne znejúca látka je súčasťou potu a moču. Vďaka tomu je dôležitou súčasťou prirodzeného hydratačného faktoru pokožky (NMF). Zvyšuje väzbu vody na bunkové bielkoviny, čím pôsobí ako hydratačná látka.

Ďalšie významné hydratačné látky sú: Mucopolysaccharide, Lecithin, Allantoin, Alpha Glucan Oligosaccharide, Algae, Agar, Aloe Vera, Alpha Bisabolol, Lanolin, Anhydroxylitol.

Nezabúdajte, že prevencia je rýchlejšia a lacnejšia, ako liečba. Preto je dôležité začať predtým, ako budete cítiť, že pleť nie je „vo forme“. Pridajte jej preto extra starostlivosť. Séra a masky sú veľmi žiadúce. Doprajte si hydratačné kozmetické ošetrenie. Za výsledný efekt to určite stojí. A vopred si ešte skontrolujte, či náhodou nerobíte nejakú chybu vo vašej rutine v článku venovanému tejto téme. Ja mám obľúbené hlavne hydratačné masky a ako bojujete vy so suchou pokožkou?



4 thoughts on “Najlepšie aktívne látky pre hydratáciu pleti.”

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.