Kórejska starostlivosť o pleť, v čom si z nej môžeme zobrať príklad?

Kórejska starostlivosť o pleť získava každým rokom celosvetovo viac a viac nadšených priaznivcov. A to celkom oprávnene. Jej základné postupy sa opierajú o fyziologické funkcie pokožky, a preto dosahujú také skvelé výsledky, a to bez ohľadu na typ pleti. Keď to spojíme s veľmi potentnými, ale cenovo dostupnými produktami, tak máme odhalené tajomstvo úspechu. Poďme si teda bližšie predstaviť základne piliere kórejskej starostlivosti. A zistiť prečo je tento systém tak efektívny. Nemusíte si osvojiť všetky jej postupy naraz, ale ak ste nespokojné s aktuálnym stavom svojej pokožky skúste doplniť tie produkty, ktoré vám chýbajú, a prvé výsledky sa dostavia veľmi rýchlo. Jednotlivé produkty nie je nevyhnutné aplikovať každý jeden deň. Dôležité je, aby ste vedeli načo slúžia, a ako ich správne kombinovať.

Odličovanie

Jednoznačne najdôležitejší krok pre získanie zdravej pokožky je dôkladné a šetrné odličovanie pleti. A bolo to práve dvojfázove čistenie pleti, ktoré najviac preslávilo kórejsku starostlivosť o pleť. V čom spočíva? Najskôr použijete produkt na báze tuku ( odličovacie oleje, balzámy, krémy, pleťové mlieka) a potom aplikujete produkt na báze vody (gél, pena). Obidva produkty musíte dôkladne masírovať na pokožke, a odstránite ich pomocou navlhčeného malého uteráčika. V tomto kroku vnímam osobne najväčší rozdiel oproti našej starostlivosti. Množstvo klientov sa doteraz odličuje iba micelárnou vodou, alebo navlhčenými utierkami. Tieto dva produkty však nie sú vhodné na precízne odlíčenie pokožky, ani na denné používanie. the ordinary olej Dvojfázové čistenie pleti nemusí vyhovovať každému, či už z finančného hľadiska, musíte investovať do dvoch rôznych produktov, a aj z časového hľadiska. Ak sa však odličujete rýchlosťou blesku, potom by ste sa mali aspoň kórejcami inšpirovať. Stačí ak použijete jeden kvalitný produkt, podľa typu vašej pleti, a aplikujete ho 2x po sebe. Odličovacie produkty aplikujeme vždy na suchú pokožku, a zmývame vlažnou vodou. Nikdy nie horúcou. Po odlíčení by ste nemali mať pocit napnutej, horúcej pokožky, a ani presušenej pokožky s potrebou okamžite sa nakrémovať. Ani jeden z týchto prejavov nie je žiadúci. Naopak, naznačuje používanie príliš agresívnej kozmetiky, a narušenie ochrannej bariéry pokožky. kyselinové serum, paulas choice kozmetika

Exfoliácia / peeling pokožky

Po šetrnom odlíčení pokožky nastáva fáza, kedy sa z pokožky odstraňujú jej odumreté bunky. Na tento krok by sme nemali v žiadnej kozmetickej rutine zabúdať. Vďaka nemu získame rozžiarenú, na dotyk hladkú pleť, ktorá výborne vstrebáva všetky aktívne látky. Kórejci na rozdiel od západnej kultúry preferujú hlavne chemické peelingy, a nie tie mechanické. Slabé koncentrácie v podobe kyselinových tonerov môžeme aplikovať denne, silnejšie maximálne 2x týždenne. S exfoliáciou to netreba preháňať, nekombinujte viacero typov peelingov po sebe. Rešpektujte proces obnovy pleti.

Tonizácia

Tonery, a pleťové vody nie sú určené na odlíčenie pleti. S ich pomocou vyrovnávame pH pokožky po jej odlíčení. Nemusíme ich nanášať vatovými tampónami, stačí ak si nanesieme pár kvapiek toneru do dlaní, a vtláčame na čistú pokožku, alebo priamo aplikujeme na tvár. Mali by byť stabilnou súčasťou každej starostlivosti o pleť.

Esencia

Význam a samotná funkcia esencie je často mätúca, hlavne pre začiatočných nadšencov v kórejskej starostlivosti. Nie je to ani sérum, ani toner a predsa ponúka vlastnosti oboch týchto produktov. Prečo ho teda používať? Esencie ponúkajú zväčša veľmi jemnú textúru, ktorá sa okamžite vstrebe do pokožky, a nezanechávajú po sebe žiadny film. S ich pomocou je pokožka dostatočne hydratovaná, a efektívnejšie vstrebáva všetky aktívne látky z ďalších použitých produktov. Aj keď sa môže javiť tento krok ako maximálne zbytočný, zo svojich skúseností ho môžem vrelo odporučiť. Odkedy som vyskúšala prvú esenciu, tak sa tieto produkty stali stabilnou súčasťou mojej rutiny.

Sérum

10 kroková kórejská starostlivosť určite nezaujme každého. Existuje však jeden extra produkt navyše, ktorý by nemal chýbať v žiadnej domácej starostlivosti. Je to sérum. Práve tie dokážu cielene riešiť najväčšie nedostatky pleti. A to je hlavný dôvod, prečo sa do nich oplatí investovať. Pokiaľ vás trápia vrásky, dehydratácia, pigmentácie, a neviete, ktorý produkt vám najviac pomôže, potom jednoznačne odporúčam séra. Vysoká koncentrácia aktívnych látok sa odráža aj na cene produktu, preto séra tvoria najdrahšie produkty z kozmetickej línie. Pri správnej aplikácií vám však vydrží jedno balenie dlhšie ako krém. Môžu sa používať ako ráno, tak aj večer. Vyrábajú sa v ľahkých textúrach, aby sa čo najrýchlejšie vstrebávali do pokožky. Aplikujú sa pomocou jemného tlaku. Nikdy nenahrádzajú krém!

Celulózne / hydrogélové masky

Tieto produkty sú natoľko populárne, že ich začali vyrábať aj západné značky a sú bežné dostupné v takmer každej drogérií. Napomáhajú uzavrieť všetky hydratačné, a ošetrujúce zložky z predošlých produktov v pleti. Vaša domáca starostlivosť by mala obsahovať masku aspoň raz týždenne. Druh a konzistenciu masky si vyberáme podľa typu pleti.

Očný krém

Pokožka v očnom okolí je jemnejšia ako na zvyšku tváre, je viac náchylná na dehydratáciu a prejavy starnutia a únavy, preto si vyžaduje špeciálnu starostlivosť. Očné krémy a séra majú oproti krémom na tvár ľahšiu konzistenciu, a ich zloženie preventívne rieši tmavé kruhy a opuchy, ktoré sú špecifické pre okolie očí. Tento produkt by som odporučila spolu so sérom začať používať až v druhej polovici vašich 2o rokov. Dovtedy má pokožka vysokú regeneračnú schopnosť, a tieto dva produkty nevyhnutne nepotrebuje.

Krém na tvár

Spolu s odličovacími produktami, a peelingom by mal byť krém elementárnou súčasťou vašej rutiny. Jeho používanie je nevyhnutné pre všetky typy pleti v každom veku. Nie je vhodné dlhodobo používať rovnaký krém, nakoľko chronologickým starnutím, a zmenou ročných období sa menia požiadavky na krém.

Pleťové oleje

Ako pri všetkých produktoch, tak aj tu platí, ak si vyberiete nesprávny produkt k svojmu typu pleti, vtedy sa môže stav pokožky zhoršiť, alebo nebudete vidieť žiadne výsledky. Ak si však zvolíte správny typ, už sa ho nikdy nevzdáte. Je veľmi nenáročný na používanie a má vynikajúce všestranné využitie. Dokážete s ním vyriešiť takmer každý problém pleti. Prírodné oleje zabraňujú dehydratácií, zjednotia tón pleti, zlepšujú elasticitu pleti, pomáhajú regenerácii pokožky. Slúžia ako bohatý zdroj anti-oxidantov.

UV ochrana / nočný krém

Krémy s SPF faktorom by mali tvoriť neoddeliteľnú súčasť našej dennej rutiny, ak si chcete udržať dlhodobo zdravú pokožku. Slnečné žiarenie je najčastejšou príčinou predčasného starnutia pleti, a preto by sme mali používať UV ochranu celoročne nielen počas letných mesiacov, alebo počas dovolenky. Pravidelná UV ochrana pôsobí preventívne pred vznikom onkologických ochorení pokožky. Najlepšia starostlivosť o pleť je kombinácia prevencie (spf ochrana) a korekcia vhodnými ošetreniami a produktami. Viac sa o slnečnej starostlivosti dozviete v tomto článku.

Počas noci nahrádzajú UV ochranu nočné krémy, a séra. Obsahujú veľmi aktívne zložky ako retinoidy, a vyššie koncentrácie kyselín. Podporujú bunkovú obnovu, zjemňujú vzhľad vrások a pigmentácií. Niektoré aktívne látky sú fotosenzibilné,  a ich používanie počas dňa by podnietilo vznik nových pigmentácií. Preto je nežiadúce, aby boli tieto aktívne látky používané cez deň.

Dúfam, že vám článok pomohol sa lepšie zorientovať v koncepte kórejskej starostlivosti o pleť, ako aj v používaní jednotlivých produktov. Keď začnete používať silnejšie aktívne látky, ako napríklad rôzne druhy kyselín, a retinoidy, tak je vhodné začať s ich aplikáciou postupne. Ideálne, aby ste nekupovali na začiatok produkty s najvyššou možnou koncentráciou kyselín. Treba sledovať ako pokožka reaguje na ich používanie, a vyhnúť sa prípadnej reakcii. S postupom času zvyšujete koncentráciu, alebo typ aktívnych látok v kozmetike.              



2 thoughts on “Kórejska starostlivosť o pleť, v čom si z nej môžeme zobrať príklad?”

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.