Prečo by ste si mali všímať pH prípravkov?

Follow my blog with Bloglovin

Účinnosť kozmetického produktu viem posúdiť do veľkej miery už pred jeho používaním. Je to hlavne vďaka informáciám uvedeným na etikete. Samozrejme, že neovládam názvy všetkých aktívnych látok. To je nemožné pri ich počte. Ale podľa pár údajov viem, či ma produkt zaujme, alebo nie. Tie najviac rozhodujúce sú u mňa; konzistencia produktu – prvá zložka v INCI, biologicky aktívne látky, farbivá – posledné miesta v INCI, parfumácia a ak je uvedené, tak aj pH prípravkov. Farbivá a parfumácie sú nežiaduce, pre moju pleť nemajú žiadny prínos, a iba ju dráždia. O pH sa u nás moc nehovorí, teda aspoň ja mám ten pocit, odkedy skončila reklama jednej nemenovanej značky 😀 A viete vlastne prečo je pH tak dôležité, a prečo by ste si ho mali aj vy všímať? Ak používate gélové odličovacie prípravky, a exfoliačne tonery mali by ste dávať pozor aj na tento údaj.

zloženie kozmetikyNa hodnote pH záleži.

Hodnota pH (potentia hydrogenii) je koncentrácia vodíkových iónov. Každý kozmetický prípravok obsahujúci vodu má hodnotu pH, a to v rozsahu od 0 do 14. Jej hodnota určuje, či sú látky kyslé, alebo zásadité oproti vode. Hodnota pH 7 je neutrálna. Takéto pH má napríklad voda z vodovodu. Minerálne vody majú túto hodnotu nižšiu ako 7 a sú preto kyslé.  Preto ste neraz mohli počuť, ako kožní doktori odporúčajú pri veľmi akútnych stavoch umývať tvár minerálnou vodou, miesto tej z vodovodu. Gélové a penové čistiace prípravky na tvár mávajú túto hodnotu vyššiu ako 7, preto sú zásadité.

Naša pokožka má na rôznych miestach aj rôznu hodnotu pH. Ovplyvňuje to množstvo kožného mazu a potu. Táto hodnota sa pohybuje v rozsahu od 4,5 až do 6,5 v priemere je to známych 5,5. Merať sa môže špeciálnym prístrojom, alebo lakmusovým papierikom. Lakmusový papierik je bežne dostupný v lekárňach, alebo na internete. Lakmusový papierik sa podľa hodnoty pH zafarbí, kyslé hodnoty majú červenú farbu, neutrálne zelenú a zásadité modrú farbu.

pH kozmetických prípravkov

Pri čistení pleti chceme z pokožky odstrániť všetky nečistoty, ktoré sa nám v priebehu dňa na nej nahromadili. Či už je to produkcia mazových a potných žliaz, nečistoty z vonkajšieho prostredia a v neposlednom rade aj použitá dekoratívna kozmetika. Čistením pleti nielen preventívne zamedzujeme upchávaniu pórov a tvorbe zápalov, ale aj pripravujeme pleť na ďalšie produkty. Budem sa opakovať, ale ak máte zlé denné čistenie pleti, pleť nebude nikdy zdravá. A s tým či pleť zbytočne nedráždite veľmi súvisí aj pH prípravkov, ktoré používate.

Prečo škodí zlé pH vašej pokožke?

Hydrolipidický kožný film, ktorý tvorí prirodzenú ochranu kože sa nazýva aj kyslý kožný plášť. Kyslým sa nazýva kvôli svojej hodnote pH. Ak používate prípravky, ktoré majú kyslé pH, tak tie sú jemné pri ošetrovaní pleti. Odstránia z nej všetky nečistoty, a sú šetrné ku kožnému filmu. Ak používate gélové prípravky, ktoré sú zásadité narúšate kyslý kožný plášť. Pokožka potom stráca svoju schopnosť brániť sa voči vonkajšiemu prostrediu, a tak sa na nej rýchlejšie množia mikroorganizmy. Čím citlivejšiu alebo problematickejšiu pleť máte, tým skôr by ste mali dať svoj hydrolipidický film dokopy. Iba s jeho pomocou viete získať zdravý vzhľad vašej pokožky.

Príliš časté umývanie gélovými prípravkami narúša váš hydrolipidický kožný film, ktorý sa nestíha obnovovať. Spôsobujete tým aj dehydratáciu pokožky, lebo so stratou mazu z jej povrchu sa potrebná voda rýchlejšie odparuje. Dvakrát do dňa je čistenie úplne postačujúce. Ak vám je známy stiahnutý pocit po čistení pleti, vtedy sa presne toto deje. Pleť musí byť vždy po čistení vláčna a uvoľnená.  Nikdy nie napnutá a suchá. Iba tak sa vyhneme predčasnému starnutiu a dehydratácii. Na denné čistenie sú najideálnejšie prípravky s hodnotou 4,5 až 6,5. Vždy sú lepšie mierne kyslé prípravky, ako tie zásadité. Ak pochybujete, či máte správne čistenie pleti, tak si pozrite starší článok tu na túto tému.

Nie vždy majú odličovacie prípravky ideálnu hodnotu pH. K tomu, aby sme po čistení pleti prinavrátili pokožke rovnováhu nám slúžia najlepšie pleťové vody, tonery a esencie. Tie dočistia pleť od prípadných nečistôt, ktoré mohli ostať na pokožke, upokoja ju a vyživia. Zároveň zaručia lepšiu penetráciu aktívnych látok z ďalších produktov. Veľmi obľúbené sú exfoliačné tonery, tie sú obzvlášť efektívne, lebo zo všetkých druhov majú najviac kyslé pH. Keď chcete nejaké vyskúšať, tak je dôležité, aby ste si vopred zistili akú hodnotu pH majú a zbytočne neinvestovali do niečoho zásaditého. Zásadité prostredie na pokožke vytvára ideálne prostredie pre patogénne baktérie a to nechce nik na svojej pokožke.



Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.