Správna hydratácia pokožky – nevyhnutnosť pre zdravú pleť

Ak chceme mať krásnu a zdravú pokožku, najkratšou cestou ako ju získať je správne hydratovať. Udržiavanie vlhkosti patrí medzi najdôležitejšie funkcie kože. Voda tvorí v priemere okolo 60% našej hmotnosti, a z toho sa až 10% nachádza v koži. Pokiaľ táto hodnota klesne pod 10%, koža sa stáva dehydratovanou.

S týmto poklesom súvisí aj okamžité zhoršenie kvality pleti. Stáva sa bolestivou, napätou, popraskanou, začervenanou a na dotyk drsnou. Farebne pôsobí nejednotne, bledo a vrásky pôsobia hlbšie. Tento stav býva čoraz častejší.  S nedostatkom vody v pokožke sa spomaľuje jej samočistiaca schopnosť, aj olupovanie odumretých buniek z povrchu. Odumreté bunky sa Nám hromadia a voľným okom sú viditeľné vo forme šupín.

Najčastejšími príčinami dehydratovanej pleti býva:

príliš časté čistenie pleti
používanie horúcej vody (ktorá rozpúšta tuky z Vášho hydrolipidického filmu)
používanie príliš zásaditých produktov
nadmerné vystavovanie slnečnému žiareniu
dlhodobý pobyt v klimatizovaných miestnoniach
nadmerná konzumácia alkoholu a fajčenie
nedostatočný pitný režim

Dlhodobá dehydratácia spôsobuje poškodenie viazať vodu v pokožke. Vďaka tomu sa ľahko stáva, že aj z veľmi mastnej pleti si viete vytvoriť agresívnou a nevhodnou starostlivosťou pleť suchú a citlivú.

Dehydratáciu pokožky ovplyvňujeme nielen z povrchu, ale aj z vnútra. Spôsobuje to nedostatok mastných kyselín, vitamínu A, železa, ale aj zinku a medi. Veľmi dôležitý je príjem omega 3 a omega 6 mastných kyselín, ktoré udržiavajú hydrolipidický ochranný film a organizmus nie je schopný ich vytvoriť sám. Mali by sme dbať na pravidelný a kvalitný pitný režim. Denne by to malo byť minimálne 1,5 litra tekutín. Pokiaľ budete mať vyváženú a pestrú stravu, tak by sa Vám nutričný deficit nemal stať.

Ako najlepšie udržať pleť hydratovanú?

Už pri prvých náznakoch pnutia a zmeny kvality pleti by sme mali upraviť produkty k jej starostlivosti. Zaradiť intenzívnejšie špecifické produkty ako masky, séra alebo pleťové oleje. Tie obsahujú vysokú koncentráciu účinných látok, ktoré majú takmer okamžitý efekt. Ak po aplikácií krému pociťujete takisto pnutie, alebo sa vám ťažko nanáša make-up je potrebná aj zmena krému.

V prípade, že máte mastnú a problematickú pleť neodporúčam používať prípravky, ktoré sú prezentované ako na aknóznu pleť. Obsahujú vysokú koncentráciu alkoholu, a takisto aj syndetov. Tie presušujú a dráždia vašu pokožku. Vtedy je vhodnejšia kozmetika na citlivú pleť. Tá má šetrné zloženie je bez parfumácie a pomáha obnoviť hydrolipidický film. Produkty bývajú vo viacerých konzistenciách netreba sa báť, že budú príliš mastné viete si nájsť to, čo Vám vyhovuje najviac.

Dôležité je aj správne odličovanie pleti o ktorom sa dozviete viac v tomto článku http://happynewskin.com/cistenie-pleti-zaklad-k-zdravej-pokozke/.

Ak sa na pleti objavujú zápaly pleti chýba maz ako jej prirodzená ochrana. Ak k tomu pridáte aj agresívne prípravky, ktoré ju opäť nezmyselne presušia nastúpite na vlak, kde cesta nekončí ničím iným ako zapálenou pokožkou, ktorá sa veľmi ťažko hojí a je navyše aj bolestivá.

V prípade intenzívneho presušenia je vhodná kúra, vtedy niekoľko dní po sebe aplikujete jeden z vyššie uvedených produktov ( počet dní sa upravuje pocitovo pokiaľ cítite suchosť). Následne máte dva dni pauzu a opakujete ten istý počet dní. Veľmi intenzívny efekt zaručí aj skrátenie doby medzi kozmetickými ošetreniami v salóne, ak bežne chodíte raz do mesiaca v prípade veľmi suchej pleti môžete opakovať ošetrenie už po týždni pre dosiahnutie lepšieho efektu. Nepoužívajte príliš mastné produkty, tie majú veľmi krátkodobý efekt iba na povrchu pokožky a pleť môžu ešte zaťažiť. Uprednostnite jemnejšiu konzistenciu, ktorá sa ľahšie vstrebáva a má aj výraznejší efekt.

Nepodceňujte preto prvé príznaky, ak zhoršená kvalita pretrváva minimálne týždeň treba upraviť dennú starostlivosť o pokožku. Lebo aj tu platí, že najlepšia liečba je prevencia. Sami poznáte svoju pleť najlepšie. Každý typ pleti aj tá najviac mastná potrebuje hydratovať. Iba tak si udrží fyziologickú rovnováhu a chráni pred baktériami, plesňami a vírusmi. Ak ste sa našli v niektorom bode a nie ste spokojní s tým, ako vaša pleť vyzerá, porozmýšľajte kedy ste jej naposledy pomohli s hydratáciou. Vymeňte krém, ak ho používate dlhšie ako pol roka. Celoročne dbajte na slnečnú ochranu a používajte aspoň SPF 15 na tvár. Vyberte si aspoň jeden deň v týždni kedy budete pravidelne aplikovať preventívne hydratačnú masku alebo olej. Uvidíte ako sa Vám zato pleť odvďačí 🙂 Vyvarujte sa produktov, ktoré obsahujú farbivá a parfumácie, tie zbytočne dráždia. A hlavne to nepreháňajte s opaľovaním.

 

 



4 thoughts on “Správna hydratácia pokožky – nevyhnutnosť pre zdravú pleť”

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.