Peelingy kedy a ako ich najlepšie používať?

Produkt ako taký myslím, že netreba predstavovať. V maloobchodných sieťach je to hlavne emulzný prípravok v ktorom sú obsiahnuté brúsne zložky. Slúži k odstráneniu odumretých buniek z pokožky.

Hlavnou úlohou peelingu je dosiahnuť hladký, žiarivý a zdravý vzhľad pleti. Bohužiaľ často si s ním spôsobujeme presný opak. Pleť je pri jeho nesprávnej a nadmernej aplikácií podráždená, suchá, fľakatá a svrbí.

Ako často a aké peelingy môžeme používať?

suchá pleť– enzymatický a gomážny peeling raz za 14 dní, exfoliačné tonikum podľa obsahu kyselín aj raz denne

všetky ostatné typy pleti- exfoliačné tonikum podľa obsahu kyselín aj  denne, ostatné typy raz týždenne

typy peelingov: abrazívny – emulzný prípravok s gélovym základom aplikuje sa masážnymi ťahmi na pleť

enzymatický – aktívny prášok sa zmieša s vodou / tonerom necháva sa pôsobiť na tvári niekoľko minút a následne sa umyje. Občas býva aj vo forme masky. Nanesiete ho na pokožku a po pár minutách zmývate.

gomage – konzistencia ako maska nanesie sa na tvár a necháva sa pôsobiť. Po uschnutí sa zošúcha z pokožky.

exfoliačné tonikum, exfoliačné tampóny – jemným prikladaním sa nanášajú na tvár nešúchaju sa! Tieto peelingy sa nemusia umývať.

S aplikáciou peelingov treba byť veľmi opatrný. Na tých miestach kde je kožná bariéra úplne zregenerovaná a obnovená sa šupinky postupne uvoľnujú samé. A ak ich pred úplnou obnovou príliš často odstraňujete pleť sa stáva citlivou a podráždenou. Sprievodné býva aj začervenanie a svrbevnie. Ak máte pocit, že Vaša pleť potrebuje tento úkon častejšie a Vaša pleť je príliš šupinatá alebo suchá problém je v nesprávnom odličovaní a kréme a nie peelingu.

V posledných rokoch sa stala veľmi obľúbenou pomôckou v domácej starostlivosti o pleť aj čistiaca kefka na tvár a to či už elektrická alebo mechanická je takisto formou mechanického peelingu. Osobne nie som vôbec zástanca tejto srandy a to hlavne z hygienického hľadiska. Ak ju však doma máte nezabudnite nato, že takisto zbrusuje Vašu pleť a s aplikáciou to netreba preháňať. Kefku už nekombinujte bezprostredne s ďalším peelingom.

Takisto by som chcela apelovať nato, že na tvár a dekolt treba používať kozmetiku určenú výhradne na tvár a nie na telo. Pokožka na tvári je omnoho jemnejšia ako na tele preto nie je vhodné používať príliš drsné produkty, ktoré bývajú navyše intenzívne parfumované. Telo znesie pleť až tak moc nie.

Osobne najviac odporúčam používať peeling na noc. V prípade, že ste to s produktom prehnali sa do rána obnoví ochranný lipidický film a nehrozí podráždenie vplyvom vonkajšieho prostredia. A ráno bude pleť krásne hladká, jemná pripravená na denný make – up.

Veľmi dôležité je aj si spomenúť kedy by som používanie tohto produktu neodporučila používať v domácej starostlivosti:

  • pri akné a zápaloch požívajte iba exfoliačné tonery a enzymatické peelingy, nie mechanické a gomage formy
  • veľmi opálena a suchá pleť – namiesto peelingu radšej hydratujte
  • akútné a infekčné ochorenie pokožky
  • ak máte citlivú pokožku nepoužívajte abrazívny peeling
  • ak máte množstvo popraskaných žiliek na tvári nepoužívajte abrazívny peeling
  • ak máte podráždenú pleť, alebo alergickú reakciu nepoužívajte aspoň týždeň žiadny druh peelingu

Exfoliácia je veľmi dôležitým krokom ku zdravej pleti avšak aj tu platí, že menej je viac. Kombinovanie viacerých metód alebo príliš časté odstraňovanie vedú k podráždenej, citlivej a mnohokrát aj zapálenej pleti. Takisto si ňou môžeme spôsobiť aj depigmentácie čiže farebne nejednotný vzhľad pleti. Ten je omnoho závažnejší a časovo náročnejší na regeneráciu. Myslite nato, že chcete zdravú a krásnu pleť. A podľa toho treba k jej starostlivosti aj pristupovať. Vnímajte všetky zmeny, ktoré sa dejú na Vašej pleti a upravujte si podľa toho Vašu kozmetickú rutinu.



1 thought on “Peelingy kedy a ako ich najlepšie používať?”

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.