Ja sa nepotrebujem odlíčiť, ja nenosím make-up.

Za posledný rok som si v práci všimla, že spolu s trendom používania výlučne prírodnej kozmetiky prišiel aj ďalší. Čistenie pleti vodou. Naozaj však táto metóda stačí na dôkladne vyčistenie pokožky? Odstráni iba čistá voda zvyšky použitého krému, vlastný maz, baktérie a nečistoty z vonkajšieho prostredia? Základy chémie podľa mňa nepustia, a tuk vodou neodstránite. Preto je ideálne, aby sme na čistenie pleti používali aj jemné odličovacie produkty.

Prečo by ste nemali čistiť pleť iba čistou vodou?

Ako som spomenula vyššie hlavný problém používania iba vody na čistenie pleti je ten, že voda vám dôkladne neodstráni všetky nečistoty z pokožky. Tie sa postupne usadzujú v pokožke, a zhoršujú jej stav. V aktuálnom letnom období množstvo z nás preferuje výlučne fyzikálne UV filtre a na ich úplné odstránenie vám voda tiež nebude stačiť. Navyše, ak používate príliš teplú vodu môžete si spôsobiť dehydratáciu. Voda na tvári by nemala byť ani príliš studená, ani príliš horúca. Ak ste doteraz umývali pleť v sprche horúcou vodou zbytočne ste ju dráždili. Ako? To sa dozviete v tomto staršom článku http://happynewskin.com/chyby/

Bez pocitu napnutej a suchej pokožky.

To je azda najväčšia výhoda, a rovnako aj dôvod, prečo množstvo ľudí testuje takúto starostlivosť. Pri vynechaní kozmetiky nehrozí vašej pokožke narušenie jej pH, a následná precitlivelosť spolu s dehydratáciou (článok o dôležitosti pH nájdete tu). Sama som po najväčších alergických reakciách nemala odvahu použiť čistiacu kozmetiku, len som čistila pleť termálnou vodou. V ranej rutine mi tiež niekedy stačí iba voda bez kozmetiky. Hlavne v zimnom období, kedy je pokožka výrazne suchšia ako v lete.

Kedy je vhodné čistenie pleti vodou?

Čistenie pleti je fundamentálny krok v starostlivosti o pokožku. Bez kvalitného a šetrného odlíčenia pleti nikdy nezískame zdravú a krásnu pleť. Problém často nastáva v slove šetrné odlíčenie. Po dlhodobom používaní nevhodných produktov je pleť podráždená, červená a napnutá. Ak cítite po odlíčení pocit pnutia a suchosť, nečistíte svoju pokožku správne

V tomto prípade používate buď agresívne produkty pre váš typ pleti, alebo príliš teplú vodu počas čistenia. Nežiadúce je aj príliš časté čistenie pleti. Dvakrát za deň je úplne postačujúce. Prehnaná hygiena takisto škodí. Nesprávne odličovanie dokáže ľahko zmeniť typ vašej pleti. Zato dočasný detox a používanie iba vody môže zlepšiť vzhľad.

Dlhodobo by som takúto metódu čistenia pleti neodporúčala. Hlavne nie mastnejším typom pleti (tým by som ju neodporučila vôbec). Ak si však niekedy nebudete vedieť dať rady s akútnym zhoršením pokožky, myslite nato, že všetkého veľa škodí. Doprajte vtedy pokožke čas sa zregenerovať.



1 thought on “Ja sa nepotrebujem odlíčiť, ja nenosím make-up.”

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.